На днешния ден преди цели 159 години, в разгара на американската

...
На днешния ден преди цели 159 години, в разгара на американската
Коментари Харесай

17 юни 1862 г – Изобретатели патентоват артилерийско рало!

На днешния ден преди цели 159 години, в разгара на американската Гражданска война, двама изобретатели – Фанчер и Френч от Ватерло, Ню Йорк – получават патент за едно от най- неуместните изобретения, появявали се в миналото на бял свят. Описват го като „ ново и усъвършенствано артилерийско рало ”, което може да бъде теглено от кон и да… стреля!

На кой му е притрябвало сходно бойно земеделско знамение? Според неговите основатели то ще бъде от изгода „ по граничните местности, раздирани от фамилни и партизански сражения ”. Гражданската война несъмнено била спомагателен тласък за раждането на сходно откритие.

Патентът не разяснява какъв тъкмо е калибърът на оръдието, с което ще бъде екипирано самото рало. Но то можело да стреля с „ картечни боеприпаси или с части леки артилерийски снаряди… чиято тежест варира сред 450 гр и 1,3 кг ”. За съпоставяне – по време на Гражданската война един снаряд тежи нормално 2,7 - 5,4 кг. В този ред на мисли едно артилерийско рало би било изцяло задоволително, с цел да отстрани ездач, наред с коня му, който е имал неблагоразумието да се втурне към орящия фермер.

В последна сметка обаче това „ земеделско оръжие ” по този начин и не е издигнато заради множеството дефекти в замисъла му, измежду което е и фактът, че един път щом ездачите научат, че фермерите употребяват съоръжения от този жанр, ще стартират просто да ги обстрелват от далечно разстояние.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР